Domowa spiżarnia – jak urządzić, czym pomalowac ściany

Aromatyczne przyprawy, przetwory i smakołyki – spiżarnia jest dla nich idealnym miejscem. Jak ją rządzić, by była funkcjonalna i estetyczna? Przedstawiamy proste i efektowne patenty!

Pomieszczenie na spiżarnię nie musi być duże, ale powinno posiadać sprawną wentylację. Można je swobodnie wygrodzić przy kuchni (w tej roli sprawdzi się także przearanżowany schowek lub wnęka), używając np. płyt gipsowo-kartonowych, które wykończymy następnie gładzią szpachlową.

Spiżarnia praktycznie pomalowana

Ściany i sufit najlepiej pomalować specjalną farbą przeznaczoną do kuchni i łazienek o właściwościach plamoodpornych – będziemy przechowywać tam przecież produkty spożywcze, a więc o ewentualne zabrudzenia nietrudno. Z uwagi na mały metraż, warto wybrać kolor z tonacji off-white, który go optycznie powiększy, a dodatkowo rozświetli wnętrze (często w spiżarniach nie ma okien, zwłaszcza jeśli nie były planowane na etapie projektu domu). Dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie plamoodpornej, lateksowej farby MAGNAT Creative Kitchen&Bathroom:

  • tworzy powłoki hydrofobowe (odpycha płynne zabrudzenia) i
  • tworzy powłoki ooleofobowe (odpycha tłuszcze)
  • sprawdza się w pomieszczeniach, gdzie ściany narażone są na okresowo zwiększające się zawilgocenie.

Wybór systemu magazynowania

W spiżarni sprawdzi się prosty regał drewniany z otwartymi półkami, który można wykonać samodzielnie, dzięki czemu sprytnie wykorzystamy dostępną przestrzeń. Można też kupić gotowy wyrób w niemal każdym sklepie

Regał drewniany w spiżarni powinien być zabezpieczony lakierem lub farbą

budowlanym czy meblowym.

Aby podkreślić naturalne piękno drewna, a jednocześnie zapewnić mu odpowiednią ochronę, konstrukcję opłaca się zabezpieczyć za pomocą specjalnego preparatu, np. Lakierobejcy Dekoracyjno-ochronnej Super Wydajnej VIDARON. – To produkt łatwy w użyciu dzięki żelowej konsystencji. Tworzy na drewnianej powierzchni trwałą i elastyczną powłokę odporną na plamy z herbaty, kawy, wina, keczupu i musztardy, o które nie trudno w domowej spiżarni.

Sposoby na przechowywanie

Mamy już regał? Czas go zapełnić! Do przechowywania produktów suchych, np. kaszy, ryżu, cukru, mąki czy przypraw, posłużą słoiki z uszczelką i sprężyną, które są bardzo szczelne. Używając ich możemy mieć pewność, że to, co włożymy do środka, nie zawilgotnieje. Dzięki temu unikniemy też problemu związanego chociażby z molami spożywczymi.

Słoiki warto opisać, byśmy wiedzieli, co się w nich znajduje. Możemy zakupić ozdobne naklejki, na których umieścimy najważniejsze informacje. Dodatkowo, pojemniki będą wyglądały pięknie ozdobione chociażby tasiemkami. Warzywa i owoce warto trzymać w poręcznych skrzynkach z plastiku czy drewna.

Pomieszczenie nie powinno być ogrzewane, wówczas dłużej produkty będa się przechowywać.
W spiżarnianym wnętrzu możemy ulokować również wszelkie sprzęty i akcesoria kuchenne: blachy, garnki, deski, mikser, maszynkę do mięsa, toster… To ponadto doskonałe miejsce do przechowywania wody i napojów. Aby w spiżarni panował zawsze porządek, nie może w niej zabraknąć koszy na śmieci – w trosce o środowisko pamiętajmy o segregacji odpadów.